Jesteś tutaj: Start

Barwy regionu

Tradycja rzecz święta...- o konkursie szopek bożonarodzeniowych

Do Świąt Bożego Narodzenia pozostały jeszcze dokładnie dwa miesiące, ale już teraz warto przystąpić do własnoręcznego wykonania szopki. A dlaczego...? Gminna Biblioteka Publiczna w Przeciszowie ogłosiła właśnie konkurs szopek bożonarodzeniowych, adresowany do dzieci i młodzieży ze szkół z terenu Doliny Karpia. Przedsięwzięcie zostało objęte patronatem honorowym przez Wójta Gminy Przeciszów - Bogdana Cubera oraz Posła na Sejm RP - Tadeusza Arkita.

Czytaj więcej...

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark

No upiekło się im... upiekło...- kulinarne zmagania podczas Żniw Karpiowych

Takie rzeczy, to pewnie tylko w Dolinie Karpia... Nie dość, że wszystko się im upiekło, to jeszcze otrzymali nagrody... a niektórzy nawet wyróżnienia. Mowa oczywiście o tegorocznym Przeglądzie Produktów Kulinarnych "Kulinaria" oraz... przebiegu rywalizacji w Śląsko - Małopolskim Grillowaniu Karpia. Kto zatem zdaniem komisji oceniającej potrawy w tych konkursach, zorganizowanych w niedzielę 6 października w ramach Wielkich Zatorskich Żniw Karpiowych, zaserwował najsmaczniejsze potrawy...? Jak dobrzy w grillowaniu karpia są rowerzyści...?

Czytaj więcej...

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark

Zatorskie Żniwa Karpiowe okazją do świętowania całej Doliny Karpia

Jak przystało na finał, nie zabrakło niczego... Tym krótkim zdaniem można by najkrócej posumować ostatnią tegoroczną odsłonę Festiwalu Doliny Karpia - dodając jednak, że z roku na rok Wielkie Zatorskie Żniwa Karpiowe zyskują na popularności. Setki osób zgromadzonych na łowisku "Podolsze", znajdującym się przy drodze do Smolic, przez kilka godzin uczestniczyło w wydarzeniu przepełnionym  atmosferą konkursów jak i odniesieniami do tutejszej sztuki i rękodzieła ludowego oraz regionalnej kuchni. Nie zabrakło też okazji to obejrzenia prezentacji siatkowego połowu karpia zatorskiego.

Czytaj więcej...

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark

Jaka ryba, taki smak...- nie tylko o degustacji karpia podczas Święta Rybaka

Od dwóch lat do cyklu imprez organizowanych na terenie Doliny Karpia dołączyło wydarzenie pod nazwą Święto Rybaka, które stwarza okazję do świętowania nie tylko osobom prowadzącym tutejsze gospodarstwa rybackie. Jej druga edycja miała miejsce w Paszkówce przy łowisku "Pod Dębem" w niedzielę 29 września. Degustacja regionalnych przysmaków oraz udział w kilku przygotowanych pokazach i warsztatach rękodzielniczych to główne atrakcje, jakie oczekiwały na uczestników imprezy.

Czytaj więcej...

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark

Już po raz drugi wybrano najlepszą restaurację, łowisko wędkarskie oraz...

Wczoraj (29 września) poznaliśmy laureatów tegorocznej edycji konkursów ogłoszonych przez Stowarzyszenie Dolina Karpia. Plebiscyt na najlepszą restaurację z Doliny Karpia wygrał graboszycki "Karpik". Głosujący już po raz drugi uznali, że najlepszym łowiskiem wędkarskim w naszym regionie jest staw "Pod Dębem" w Paszkówce. W zawodach w wędkarstwie spławikowym, przeprowadzonych właśnie na wspomnianym akwenie, zwyciężył  Mirosław Sudoł. A która z siedmiu szkół uczestniczących we wczorajszych mistrzostwach małopolskich szkół gastronomicznych w grillowaniu karpia zaserwowała najsmaczniejszą potrawę...?

Czytaj więcej...

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark

Tym razem w Paszkówce...- o tegorocznym Święcie Rybaka

Już za dokładnie dziesięć dni, tj. 29 września, w Paszkówce na Łowisku "Pod Dębem" odbędzie się impreza pod nazwą: "Święto Rybaka". Organizatorem wydarzenia jest Stowarzyszenie Dolina Karpia przy udziale Centrum Kultury i Promocji w Brzeźnicy. Podkreślmy, że będzie to II. edycja imprezy, która swój debiut miała przed rokiem w Podolszu.

Czytaj więcej...

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark

Kolejny raz wybiorą najlepszego rękodzielnika Doliny Karpia

Sprawne ręce, bystre oko, no i... jasny umysł - to niewątpliwie przymioty osoby, która z pozornie "niczego" potrafi uczynić "coś"... w taki sposób, że to "coś" jeszcze zachwyca... Mowa oczywiście o twórcach rękodzieła ludowego - kierunku, który w ostatnim czasie nie tylko bardzo rozwinął się w regionie Doliny Karpia, ale i przy tym wciąż zyskuje na popularności. Tylko czy można się temu dziwić...?

Czytaj więcej...

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark

Ale z niego model...- nie przegap popularnego konkursu w Przeciszowie!

Czy ze zwykłego kartonu mogą powstawać "małe arcydzieła"...- repliki budowli, pojazdów, samolotów, a nawet okrętów...? Ci, którzy mają choćby cień wątpliwości, tym bardziej powinni wziąć udział w zbliżającym się XIII. Ogólnopolskim Konkursie Modeli Kartonowych o Puchar Wójta Gminy Przeciszów. Trzydniowa impreza rozpocznie się dokładnie za dwa tygodnie, tj. 20 września. Ostatniego dnia, czyli w niedzielę, odbędzie się prezentacja konkursowych modeli. Podkreślmy, że organizatorem wydarzenia jest miejscowy Klub Modelarski "Orzeł", Gminna Biblioteka Publiczna w Przeciszowie oraz tutejszy Urząd Gminy a przedsięwzięciu partneruje Województwo Małopolskie oraz Jagello 2000.

Czytaj więcej...

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark

Poznaliśmy laureatów drugiej edycji konkursu "Dom pachnący chlebem"

Pani Agata Klęczar została zwyciężczynią tegorocznej edycji konkursu "Dom pachnący chlebem", którego losy rozstrzygnęły się w niedzielę 18 sierpnia podczas Dożynek Gminnych w Osieku. Ogłoszenie wyników poprzedziła degustacja pieczywa. Każdy uczestnik imprezy miał więc okazję, by osobiście przekonać się o trafności wyboru dokonanego przez trzyosobowe jury. Podkreślmy, że jednym z warunków udziału w konkursie było dołączenie do chleba przepisu na prezentowany wypiek. Może właśnie dlatego liczba jego uczestników nie była aż tak duża. 

Czytaj więcej...

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark

No to klops... z karpia zatorskiego... na jedenastym "Festiwalu Pierogów"

To już jedenasty raz, kiedy w Krakowie zorganizowano "Festiwal Pierogów". Podczas trzydniowej imprezy na Małym Rynku, trwającej od 8 do 11 sierpnia, tysiące smakoszy pierogów miało okazję do degustacji różnorakich rarytasów - w tym klopsów z karpia zatorskiego w zalewie octowej. Ten regionalny produkt z Doliny Karpia promowały członkinie brzeźnickiego Stowarzyszenia „Nowoczesna Gospodyni”.

Czytaj więcej...

IWIWSatartlapGoogle bookmarkDel.icio.usTwitterLinkter.huvipstart.huFacebookMyspace bookmarkDiggUrlGuru.huBlogter.huMyspace bookmark